Hoone joonestamine 3D punktipilvest

Tööde tellija

Punktipilve töötlus

Tööde teostamise aeg:

2021

Tehtud tööde kirjeldus:

Sattusin G24 tööle tänu oma AutoCadi oskusele. Kui geodeet on hoone üles mõõdistanud, tekib sellest 3D punktipilv ning siit alates algab joonestamisprotsess. Seni olen peamiselt joonestanud ehitisi: üksikkorteri puhul piisab pealtvaatest, eramute puhul on aga töö põhjalikum: vaated igast igast ilmakaarest, kus seinad on sirged, ning lisaks veel lõige hoone iseloomulikust kohast.

Mida keerulisem hoone, seda suurem ka joonestamise ajamaht. Lihtne on üles võtta nelinurkset kasti, aga igat-pidi nurgeline hoone enam nii lihtne ei ole. Kuivõrd hooneid joonestame üles 1,6 m kõrguselt, vajab katusealuste väljajoonestamine veidi rohkem nuputuamist, sest ära tuleb märkida nii põrandajoon kui ka katusejoon vajalikul kõrgusel. Samuti aknaavad üldiselt ei lähe pindala sisse, sealgi on tarvis põrandajoon üles leida.

1,6 m kõrgusel võib olla ka tegu mitte seina, aga näiteks kapi või küttekoldega. Seega esimese asjana panengi paika põhijooned ja seejärel hakkan neid kontrollima, lõigates punktipilve läbi korruse. Tegelikult on minu jaoks hetkel lihtsam teha kõrvale AutoCAD fail, milles on vaid sama punktipilv ja seal paralleelselt kontroll teha, et ei peaks 1,6 pidevalt taga ajama ning sama programmi kasutades ei lähe ka käsud sassi.

Iseenesest on tegu mõnusa rahuliku tööga, mil samal ajal kuulad kõrvaklappidega oma lemmikmuusikat või mõnda inspireerivat podcasti. Varasemalt pole väga oma AutoCadi oskustele rõhunud, pigem pelgasin seda programmi. Ilmselt aitas mind kogemus Photoshopiga, kus on samamoodi kihtide süsteem, küll veidi teise nurga alt. Kui AutoCADis viid eri kihtidele seinad, laejooned, uksed, aknad jpm, siis Photoshopis pilditöötluse: hele-tumedus, sära jne. Aitas muidugi ka G24 poolt tehtud väike meeldetuletus, aga põhikäsud on ikka ühed ja samad: pline, offset, trim, fillet jne. Hirm ilmselt tuli erinevaid töökuulutusi lapates, mis on tihtipeale kirjutatud stiilis oska-kõik-nüüd-ja-kohe ehk et ei julge üldse kandideeridagi. Aga tegelikult vajab AutoCad lihtsalt põhjust kasutamiseks.